Blog - Providing Insight into Residential Architecture and Construction

One Family House Addition - Clark NJ

New One Family HouseCramped living spaces, small bedrooms and an out-of-date floor plan made the original Clark Residence an unviable living option for the owners. The city’s zoning regulations made restructuring the home a challenge, as we could not add a full second story as originally planned. To add square footage without compromising the local stipulations, we designed an addition to the side of the home and a half story addition, complete with an attic, to the top.

  • Front View
    Front View
  • Existing house
    House Prior to Addition
  • Front View
    Front View
  • Front View
    Front View
  • Existing House
    House Prior to Addition
  • Side View
    Side View
  • Rear View
    Rear View
  • Rear View
    Rear View

Originally, the garage was located on the street-facing side of the lot; however, to maximize the available space on the main level, we moved it to the interior side. From there, the structure was expanded over the location of the previous garage and now includes usable living space. The new garage became a part of the home, rather than being stuck out to the side, as it is set underneath the upward addition. The driveway was also expanded to include more parking for the family. From the driveway, we made the staircase easily accessible by widening it and covered it and the facade around the doorway in matching stone. This simple accent makes the doorway the focal point of the exterior.

One of the main goals on the interior of the Clark Residence was to increase the flow throughout this house. The original structure had all its living spaces and three bedrooms on one level - practical, yet unappealing in terms of transition from one room to the next. To create better separation of space, we moved some of the rooms up to the half story and opened up the main level to include a more modern floor plan. Now, the home includes its original three bedrooms and an additional master suite.

A conscious design choice at the Clark Residence, and one that made a dramatic impact on the interior feel of the home, was to increase the amount of natural light entering the rooms. The original brick structure featured only a few small windows. As we redesigned the living and bedroom spaces, double windows were added at every opportunity. Further, in the rear of the home, we added a set of glass doors leading from the main living area to the backyard deck.

Finally, we wanted to give the owners flexibility in this renovation, so they did not find themselves in a similar situation down the road: out of space and out of options. A full unfinished basement was added to the home, and down the line, this can be converted into recreation space. Going up, attic space was constructed above the new upper-floor addition. While it is available for storage right now, the space was designed to house two additional bedrooms in the future.

The Clark Residence shows the true difference that an architect can make when designing a home. Seamless transitions from one space to the next, larger rooms and a more contemporary overall look are just some of the benefits the owners will enjoy for years to come.

Please feel free to add thoughts in the comment section below!