Blog - Providing Insight into Residential Architecture and Construction

One Family House Addition - Kenilworth NJ

New One Family HouseWhen space became an issue for the owners of the Kenilworth Residence, there was but one logical way to expand: up. We took the existing one-story home and completely reconstructed the interior to meet the flow and spatial needs of the client. With the addition came a complete overhaul of the exterior, and while this was only secondary to the interior changes, the fresh, modern appeal that accompanies the new appearance is undeniable.

  • Front View
    Front View
  • Front View
    Front View
  • Rear Yard
    Rear Yard
  • Front View
    House Prior to Addition
  • Living Room
    Living Room
  • Living Room
    Living Room
  • Living Room
    Living Room
  • Dining Room
    Dining Room
  • Family Room
    Family Room
  • Kitchen
    Kitchen
  • Master Bedroom
    Master Bedroom

Before we could begin the construction process, the first thing we had to consider was the zoning regulations of the area. Due to the strict set-back laws, the second story of the Kenilworth Residence had to be slightly recessed from the front-facing facade of the first floor. This gave us the opportunity to create a more dynamic exterior design, which both adds depth and visual appeal to the home. Accentuating the base of the home with stone, adding peaked rooflines and choosing contrasting trim and shutters are just some of the things that make the Kenilworth Residence pop.

On the inside, we maximized the room-to-room flow by reworking the existing layout, including removing interior walls, to create a modern open floor plan. From the front entryway, the home flows seamlessly into the living and dining rooms. Natural light floods the spaces, thanks to the double windows in both areas. Moving to the rear portion of the first floor, the family room and kitchen connect via a wide pass-through. The kitchen features an ample floor plan due to its U-shaped layout, and the homeowners now enjoy easy access to the fenced-in backyard from the sliding doors.

We placed the staircase to the upper level in the back of the living room to make it easily accessible without compromising lower-lower square footage. Though it is tucked away, the partially open design means there is plenty of light leading up the stairs to the second level - the place where entertaining space ends and the homeowners' private space begins.

The second floor of the Kenilworth Residence includes a total of four bedrooms: three guest rooms and one master suite. Generous room sizing gives each resident of this home plenty of space to spread out. Perhaps the most enchanting room on the second floor is the master. Vaulted ceilings, recessed lighting and wide double windows are just some of the elements that make this room so special.

An architectural transformation in and of itself, the Kenilworth Residence is the result of careful planning and a dedication to design. While increasing the overall square footage of the home was the main goal of this project, much more was achieved; the contemporary aesthetic of this newly 2-story home benefits the homeowner and the community alike.

Please feel free to add thoughts in the comment section below!