Blog - Providing Insight into Residential Architecture and Construction

One Family House Addition - Livingston NJ

New One Family HouseBoasting 1,500 square feet of living space spread over 1 1/2 stories, the original Woodcrest Residence had limited potential as a family home. In planning for this expansion and renovation, we considered the size of the lot on which the home is set. The boundary lines to either side of the lot, paired with the municipalities setback line requirements, would not allow us to add the needed space on the ground level, so instead, we built up.

  • Front View
    Front View
  • House Prior to Addition
    House Prior to Addition
  •  Front View
    Front View
  • Kitchen
    Kitchen
  • Kitchen and Family Room
    Kitchen and Family Room
  • Kitchen
    Kitchen
  • Master Bathroom
    Master Bathroom
  • Master Bathroom
    Master Bathroom

Now unrecognizable as the former home, the Woodcrest Residence in New Jersey offers two full stories of living space, as well as attic space. We began the outside renovation by adding a second garage stall, moving the entryway to the center of the home and adding a spacious front porch to the home. We replaced the worn beige siding with appealing neutral tones and accented the first level of the home with natural stone, focusing on the entry area to make it the true focal point of the facade.

Inside, the separation of guest space and family space was made possible by the new second-floor addition. Through the entryway, the formal living and dining areas are located just to the right of the new vestibule. Continuing straight ahead past closets and the mudroom, the Woodcrest Residence’s family room and kitchen lie at the back of the house. Because both sections of the first floor can be seen from the front door, consistent details - such as the use of bold gray trim - can be found throughout. The kitchen’s U-shaped floor plan maximizes the amount of available cabinetry available, while the island’s gray cabinetry mimics the wainscotting in the entryway and provides informal seating. A guest bedroom and bathroom are tucked away at the back of the house, completing the first story.

It is on the second floor that our architect made the most changes to the Woodcrest Residence. The former half story now includes three sizable bedrooms, each of which is complete with a large closet, and a master retreat. Impressive storage opportunities continue through the upper level, with large closets in every room. The three family bedrooms share access to one bathroom and a conveniently located second-floor laundry room. Moving down the hallway and to the left side of the stairs is the master. This light-filled room includes two walk-in closets and a spa-like bathroom, which is complete with his and hers sinks, a soaking tub and a seamless glass shower.

Changing the ground-floor layout and adding a full second story made a huge difference in the usable space in the Woodcrest Residence. Subtle details in the home’s new design, such as the use of double or picture windows rather than single windows and large glass patio doors on the first floor, also completely altered the home’s feel with natural light. All of these components come together to take the Woodcrest Residence from a house to a home.

Please feel free to add thoughts in the comment section below!