Blog - Providing Insight into Residential Architecture and Construction

One Family House Addition - Livingston NJ

New One Family House With a charming setting on a tree-lined street in Livingston, NJ, the original home on this property had just about everything, except one major component: functionality. We set out to remedy this situation by taking the existing home and reconfiguring the main level to meet the family’s needs of public space, adding a second garage stall and building a full second story to contain the private living areas of the home. Best of all, we were able to accomplish all of this without eating into the 1/4-acre lot on which the house is set or disrupting too many of the original trees.

  • Front View
    Front View
  • Front View
    Front View
  •  Front View
    Front View
  • Kitchen
    Kitchen
  • Kitchen and Family Room
    Kitchen and Family Room
  • Living and Dining Room
    Living and Dining Room
  • Mud Room and Butler's Pantry
    Mud Room and Butler's Pantry

The change from the exterior is dramatic. Once a quaint, inconspicuous bungalow hidden behind mature trees, the home now demands attention from passersby. A natural stone retaining wall is situated alongside the driveway and leads from the street to the house. This same stone also accents the front step and covers the first-story facade. We added a welcoming front porch to fame the entrance and used a soothing color palette that is both neutral and eye-catching for the exterior.

Through the front door, a true entryway welcomes guests into the home before moving into the new open-plan living spaces. To the right of the entryway, the staircase is tucked away against the wall as to be convenient, yet minimize its impact on the floor plan of the house. To the left, living and dining area are filled with natural light and are ideal for entertaining, with the butler’s pantry/wet bar and mudroom located in these spaces, as well. Set towards the back of the first floor, the bold finishes - dark wood floors and gray crown molding and wainscotting - continue as the family spaces immerge. The family room is open to the kitchen, and both spaces have immediate access to the backyard via glass patio doors. A guest bedroom and bathroom completes the downstairs floor plan.

Leaving the main bedrooms and bathrooms for the upper floor creates a clear separation of spaces and gives the homeowners the privacy they desire. There are three main bedrooms, as well as a luxurious master suite, which is complete with a thoughtfully planned bathroom. Each bedroom is equipped with a spacious closet, including walk-in closets in the master. One other convenience that is invaluable to busy families is the addition of a second-floor laundry room - negating the need to go up and down the stairs for the task.

By using the original foundation and bones of this house, we were able to save on construction costs and give this home the style, functionality and attention to detail one would expect from new construction. There is much to be said for a dramatic addition.

Please feel free to add thoughts in the comment section below!