Blog - Providing Insight into Residential Architecture and Construction

One Family House Addition - Livingston NJ

One Family House Addition Situated on a half-acre lot in a traditional subdivision, surrounded by traditional homes, this residence blended with in with its surroundings. Curb appeal was minimal on the exterior of the home; inside, the broken-up 1950s floor plan left much to be desired, in terms of modern living. The family was running out of space, and as such, our architect set forth with a home addition to completely transform this property.

  • Front View
    Front View
  • Home prior to addition
    Home prior to addition
  • Front View
    Front View
  •  Front View
    Front View
  • Deck
    Deck

Thanks to solid original construction, the bones of this home were still in good shape. This allowed us to build upon the existing foundation and walls, saving in both time and construction costs. With the size of the lot, we had plenty of space to extend the main floor in both directions without impeding the county setback line regulations, yet we also took the home up another story to give even more function and living space. We went with neutral tones on the exterior, complemented by bold white trim, to add drama to the appearance of the home.

Perhaps the biggest change to this property is on the main living level. Originally, all three of the home’s bedrooms, as well as the living room and kitchen, were located here. We broke this up to move the bedrooms to the second floor and dedicated the first level to shared and guest space. The flow between each room was improved by opening the hallways and creating direct passages from one room to the next.

Becoming a main hub in the home, the vestibule is spacious and offers direct access to the formal living room, the office and the dining room, which is complete with a wet bar. You can move to the basement, where there is a recreation room, a bathroom, garage access and storage space, or to the second floor from the staircase that is located here. Following the hallway back instead leads to the home’s family room and kitchen. Tucked in the rear, these rooms offer a sense of serenity, thanks to the large windows that bring in natural light and views of the surrounding trees. Homeowners have access to the new deck and partially cleared backyard from the sliding doors right off the kitchen, as well. Completing the first floor layout is a spacious bedroom, featuring a walk-in closet and private bathroom with dual sink, that gives the option of a first-floor master.

There are a total of four bedrooms on the second floor of this residence, including the master retreat above the garage. We designed each room with a walk-in closet and access to a bathroom, for convenience. The bedroom at the front of the second floor features its own private bathroom with a combination shower and tub, while the two bedrooms at the rear of the floor are set up in a Jack and Jill fashion that places a shared bathroom with dual sinks and a shower stall in the center. Moving to the master, his-and-hers walk-in closets provide ample storage space, and the bathroom’s double shower stall, separate soaking tub, water closet and dual sinks offer a spa-like experience.

When it comes to home design, there is no tool more valuable than an architect. Our firm worked with the existing floor plan to create a house that offers functionality both now and in the future. Paired with timeless design elements and a great lot, this property truly has it all.

Please feel free to add thoughts in the comment section below!