Blog - Providing Insight into Residential Architecture and Construction

One Family House Addition - Livingston NJ

One Family House Addition Constructed over half a century ago, this residence offered an outdated style and and a minimal floor plan, with less than 1,200 total square feet of living space. This worked for families in the 1950s, yet today, families crave more in their homes: more space, more thoughtful design and more function. With this in mind, we planned a second story addition to the home, as well as a first floor remodel, that built upon the existing foundation, yet completely changed the home’s appearance both inside and out.

  • Front View
    Front View
  • Home prior to addition
    Home prior to addition
  • Front View
    Front View
  • Front View
    Front View
  • Front View
    Front View

Originally, this home offered one story of living space, all of which was contained in a tidy ranch-style home. The new residence now boasts a dynamic two-story design that includes multiple roof lines, oriel windows on the second floor and a selection of building materials - siding, natural stone and cedar shake - that complement each other and give the home an interesting appearance. We were able to keep the front entrance and first garage stall in the same positions; however, with the additions of a small portico and a second garage stall, the look was drastically changed.

The first floor of this home is the epitome of open floor plan living. Upon entering the home there is a welcoming foyer to greet guests. The staircase leading to the second floor is placed here both for convenient access and also to breakup the layout between public and more private spaces. The formal living room is fully open to the dining room, and both of these are located left of the entry. Continuing just through the more formal areas is the true heart of the home, the great room. This long room combines the conveniences of a family room, a breakfast area and a large kitchen, and is set up in a way that is ideal for entertaining. Besides the U-shaped kitchen, which is complete with a large island, and plenty of open floor space, there is also immediate access to the back yard. Rounding out the ground floor are spacious play and storage rooms, a bathroom and the home’s office, which is located right off the foyer to the right.

Moving all of the residence’s bedrooms to the second floor increased the privacy the homeowners enjoy and also lessened any street noise they might hear. Large windows fill the three main bedrooms with light, and the closets in the rooms leave little to be desired, with their accommodating sizes. These bedrooms share access to a bathroom and to a second-floor laundry area. Tucked in the far corner of the house is the home’s master suite - a space that offers over 225 square feet of relaxation. In addition to the spacious floorplan of the room itself, the master offers two walk-in closets and a dedicated bathroom. Should extra living space be desired, there is a spacious flex room at the opposite end of the second floor.

Of course the main goal of our design was to increase the available living space throughout this home, but we also wanted to increase the functionality to ensure the homeowners could enjoy the property for years to come. To accomplish this, we gave them options. The playroom downstairs, for example, can be turned into a bedroom at a later date, if needed. The flex room upstairs can become a media room, a large bedroom or a playroom. Combining this flexibility with the dedicated storage spaces and a new, practical layout now makes this residence one that can grow with the family inside it.

Please feel free to add thoughts in the comment section below!