Blog - Providing Insight into Residential Architecture and Construction

One Family House Addition - Summit NJ

New One Family HouseOutdated and showing signs of wear, the original Summit Home had little to offer its owners in terms of design and functionality. The home had good bones, though, and they became the base for this massive first-floor renovation and second floor addition. Not only was the goal of this overhaul to add more usable living space, we also wanted to transform this traditional one family house’s floor plan to include better flow from room to room.

  • Front View
    Front View
  • Existing house
    House Prior to Addition
  • Front View
    Front View
  • Living Room
    Living Room
  • Dining Room
    Dining Room
  • Butler's Pantry
    Butler's Pantry
  • Kitchen
    Kitchen
  • Kitchen
    Kitchen
  • Family Room
    Family Room
  • Family Room
    Family Room
  • Master Bedroom
    Master Bedroom
  • Master Bathroom
    Master Bathroom
  • Patio
    Patio

When we took on this project in Summit, NJ, our work needed to include improvements to the outdoors, as well as to the interior of the home. We cleared many of the surrounding trees and the brush to make room for the expansion. While this did sacrifice some of the privacy and seclusion this residence previously offered, the simple change immediately made the lot feel more in tune with the surrounding neighborhood. Now, even with many of the deciduous trees remaining, the lot is much brighter, neighbors can be seen in the distance and the homeowners enjoy the benefits that come with having a proper driveway, garage and walkway.

Moving onto the house itself, we moved the main entrance to the Summit Home ever-so slightly to the right to center it under the middle two windows on the second floor. An expansive front porch, stretching all the way across the front facade, catches the eye and adds another dimension to the home’s appearance. The stone base of the porch contrasts the new siding, while the squared columns keep with the traditional feel of the house. Double - and even triple - windows were added at every opportunity to bring more natural light into the rooms.

Inside, we reworked the choppy floor plan to include a mixture of traditional and modern rooms. Upon entering, guests are greeted by a formal living room to the left and a dining room to the right. An element not often seen in modern homes, a butler’s pantry, complete with a sink and built-in glass racks, connects the dining room and the kitchen. At the rear of the first floor, a wide-open family room acts as the heart of the home. Here, we designed the kitchen in an L-shaped fashion to keep the views open to the marble-surrounded fireplace in the family room. A large island separates the two parts of this room and provides a natural seating area.

We wanted to create a seamless transition between indoor and outdoor living at the Summit Home, and to do so, we installed glass patio doors in the family room, which lead to the newly formed backyard. A covered stone patio awaits past the doors, and not only is there eating space, there is also a grand outdoor fireplace that is surrounded by a seating area. Beyond, the spacious backyard is surrounded by privacy fencing and the original trees to create an intimate feel.

Back inside and moving upstairs, the second floor addition allowed us to create a true master retreat that is complete with tons of natural light, ample closet space and an impressive bathroom with a walk-in double shower and a claw-foot soaking tub. The other bedrooms can also be found on this level - something that allows for a distinct separation between living and sleeping spaces. With wainscoting, tray ceilings, thick molding and dark wood floors continuing through the second story, as well, there is no loss of detail between levels.

Featuring two full stories, as well as a basement and flexible attic space, this property offers an impeccable combination of space and design. Using the original home as the base for this project allowed us to save on construction costs, though the finished product bears little resemblance. The Summit Home: a true transformation from the outside in.

Please feel free to add thoughts in the comment section below!