Blog - Providing Insight into Residential Architecture and Construction

One Family House Addition - Summit NJ

New One Family HousePreviously a single-story home on a topographically irregular lot, the Garden Residence underwent a complete transformation to meet the exterior access requirements and interior spatial needs of the client. We were able to work with the existing dive-under design of the original home, keeping the two-car garage beneath the house and maintaining plenty of lawn space for another thing the homeowners desired: entertaining space. Now a true stunner boasting two stories of livable space, in addition to a basement and a built-out attic, the Garden Residence is a fine example of ingenuity and careful planning

  • Front View
    Front View
  • Front View
    House Prior to Addition
  • Front View
    Front View
  • Front View
    Front View
  • Front View
    Front View
  • Rear Yard
    Rear Yard
  • Kitchen
    Kitchen
  • Kitchen
    Kitchen
  • Kitchen
    Kitchen
  • Family Room
    Family Room
  • Family Room - Kitchen
    Family Room - Kitchen

One of the major issues presented by the exterior setup of this home was accessibility from the driveway. The owners were presented with two options: go through the garage or access the house via the sidewalk, which connected near the street line. Further, the front door was tucked away facing an adjoining lot rather than the street. To remedy these issues we added a brand-new stone retaining wall and staircase from the driveway right to the front door. We also reworked the main entry to the Garden Residence to put the door to the home in a street-facing position.

We flanked the front portico with squared columns and added stone around the base of the porch, as well as along the lower portion of the home, for consistency and flow. An eyebrow roof with decorative corbels accents the garage, and the trio of attic dormers draw the eye up. In our planning for the second story addition, we did have to work with the local set-back requirements, and for our design, this meant recessing the upper story from the rear and right exterior walls of the existing home. The use of thick white trim around the windows, along the edges of the home, between the stories in the back and around the unique, siding-clad deck adds a traditional look to this contemporary home.

Inside, the main level is mostly open and includes a large main living area with a kitchen and living room. The living room's coffered ceilings are highlighted by recessed lighting, and the fireplace adds warmth to the room. Through the wide pass-through is the Garden Residence's kitchen, which includes a linear design, a large, marble-topped island and built-out pantry storage. Tall baseboards and hardwood floors tie the two spaces together, and the use of wide windows completely fills the lower level with natural light. Glass patio doors provide seamless transition from the living room to the new entertaining space on the deck.

The use of natural light to complement the new interior of the Garden Residence continues on the second floor. It is here that we find the master suite, as well as three guest bedrooms. Spacious room sizes and generous spacing gives each resident the privacy he desires. Moving up to the final level of the home we find the attic. A brand-new usable space, this room provides a blank canvas for storage or bonus room opportunities.

With a walkout basement, a partially fenced yard and appealing modern design both inside and out, the totally redesigned Garden Residence is an exciting addition to the neighborhood. The interior needs for a modern floor plan and increased space set the tone for this project, and we let the rest of the design follow suit. An addition and a true transformation in and of itself: the Garden Residence.

Please feel free to add thoughts in the comment section below!